Fem elementer gylden retreatgrød

 

Når Marta er med på retreat og laver mad, laver hun ofte denne gyldne hirsegrød. Hun var ikke nem at få opskriften ud af, det skal være per intuition og fra hjertet, men her kommer de generelle retningslinjer:

Der er 5 elementer i kinesisk medicin og filosofi – Træ, ild, jord, metal og vand og de svarer til 5 smage – sur, bitter, sød, krydret og salt. Når man laver mad ud fra de fem elementer handler det ikke så meget om at spise specifikke ingredienser, men mere om rækkefølgen du tilføjer dem, mens du laver mad.

 

Ingredienser:

Ild: Gurkemeje, varmt vand
Jord: Hirseflager, æbler, bananer, rosiner, dadler, kokosmel, kokosolie, kanel
Metal: Ingefærpulver
Vand: Salt, koldt vand
Træ: Citronsaft

Varm først 4 dl. vand i en gryde, indtil det koger, tilsæt herefter lidt tørret gurkemejepulver og vent lidt.

Tilsæt derefter 2 dl. hirse, samt æbler og bananer i skiver, rosiner, dadler i små skiver, kokosmel og kanel efter smag og intuition.

Lad det simre under omrøring, vent en smule og tilsæt lidt tørret ingefærpulver.

Rør videre, og tilsæt en knivspids salt og lidt koldt vand, hvis det er nødvendigt for konsistens.

Vent yderligere et øjeblik og tilsæt lidt citronsaft.

Tag af varmen og rør igennem med lidt kokosolie.

Denne ventetid på madlavning er også en mindfulness-øvelse, fordi det kræver fokus og tålmodighed at vente på at tilføje næste element. Følg din intuition og dine smagsløg mht. tilsmagning. Mængderne er ca. tal til 2 personer.

Topping f. eks. : Agavesirup, nødder, kokosflager, hvad du nu kan lide.

Skriv et svar